Prve fotografije obnovljene Vitare: Sada je robusnija i pametnija

Foto: Suzuki

VITARA je, uz SX4, Suzukijev najuspješniji model u Hrvatskoj. I dok je prva generacija (1988.-1998.) već postala pravi klasik, druga generacija (od 2015.) sada je ponovno osvježena. Facelift bi trebao biti dostupan od ljeta 2024.

Modernija i robusnija

Još nije poznato koliko će Suzuki poskupjeti faceliftiranu Vitaru, za ovu informaciju treba se strpjeti. SUV s terenskim genima trenutno starta od 20.500 eura, dok top-model stoji 38.800 eura. Suzuki je napravio nekoliko promjena, posebice na prednjem dijelu Vitare.

Prednja svjetla su nešto uža, što im daje elegantniji dizajn. Osim toga, rešetka hladnjaka sada ima izgled piano laka. Ispod se podrazumijeva bull bar, koji je sada puno prisutniji nego prije faceliftinga. Sve u svemu, Vitara djeluje modernije i robusnije.

Kupci mogu birati između deset različitih boja. Pet jednobojnih završnih boja i pet dvobojnih varijanti. Svatko tko se odluči za jednobojnu verziju sada može odabrati i Titan Dark Grey Pearl Metallic. Tu je i nova dvobojna varijanta: Sphere Blue Pearl s vizualno kontrastnim krovom u Cosmic Black Pearl Metallic.

Na izbor su i dalje dva benzinska motora, od kojih je svaki na hibridni pogon. Ponuda počinje s 1.4 Boosterjet blagim hibridom sa 129 KS. Ovaj motor je uvijek povezan sa šest-stupanjskim ručnim mjenjačem i, ovisno o opremi, svoju snagu raspoređuje ili na prednje ili na sva četiri kotača.

Sve verzije dostupne s pogonom na sve kotače

Ali dostupan je i potpuni hibrid. Snaga 1.5 litrenog Dualjet četverocilindričnog benzinskog motora je 85 kW (115 KS). Elektromotor proizvodi 24 kW, što može kratkotrajno pokretati i samu Vitaru. I ovdje kupci mogu birati između pogona na prednje kotače i pogona na sva četiri kotača. Međutim, mijenjanje brzina se uvijek vrši preko automatskog mjenjača sa šest stupnjeva prijenosa.

Fokus ovog facelifta Vitare definitivno je bio na povezivosti i sustavima pomoći. Suzuki sada oprema SUV s 9-inčnim zaslonom. Pametni telefoni također se mogu povezati bežično preko Apple CarPlay ili Android Auto.

Znatni napredak u povezivosti

Osim toga, svježa Vitara sada je opremljena Suzuki Connectom. Ova aplikacija za pametni telefon može se koristiti, između ostalog, za lociranje vozila i daljinski nadzor. Mnogim funkcijama koje se izvode preko aplikacije također se može upravljati pomoću novog zaslona.

Neki sustavi pomoći također su revidirani i prošireni za ažuriranje modela, uključujući aktivnu podršku kočnicama. Opasni bi se objekti u novoj Vitari trebali prepoznati ranije – zahvaljujući povećanom radijusu. Osim toga, vozača tijekom vožnje prati integrirana kamera kako bi mu mogla dati upozorenja u slučaju umora i ometanja. Također, sastavni je dio opreme prepoznavanje prometnih znakova.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.