Nisu Nijemci: Ovo je proizvođač koji će prvi komercijalizirati autopilot 3. razine

Foto: Honda

A nije ni Tesla Motors. 

Prvi auto u kojem vozač neće trebati pratiti promet je, vjerovali ili ne, upravo Honda. Japanske vlasti odlučile su Hondinom "Traffic Jam Pilotu" dati sigurnosni certifikat, a prvi auto u koji će se ugrađivati je Legend. Novi Legend na japanske ceste stiže u ožujku iduće godine. 

"Autonomna vozila će imati veliku ulogu u smanjivanju broja prometnih nesreća, omogućivat će prijevoz starijima i unaprjeđivati logistiku", izjavio je japanski ministar zemlje, infrastrukture, transporta i turizma.

A kako bi sustavi autonomne vožnje bili legalni, moraju imati mogućnost upozoriti vozača kada kontrole prepuštaju njemu te moraju sigurno upravljati dok se to ne dogodi. Ako to ipak nije moguće, vozilo se mora zaustaviti, dakako, na siguran način koji nikoga ne dovodi u opasnost. Sustav mora imati i mogućnost nadzora vozača te potpunu zaštitu od neželjenih hakerskih upada. Tu je i obavezna crna kutija koja snima rad u zadnjih šest mjeseci.

I konačno, vozila sa sustavom autonomne vožnje 3. razine će na stražnjem dijelu morati imati naljepnicu koja upozorava da je auto opremljen takvim sustavom, javlja Reuters.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.