FOTO Ovo je najbrža Škoda na svijetu, nećete vjerovati koliko je brza

Foto: Škoda

REKORD je ostvaren 19. kolovoza 2011. godine i do danas ga niti jedna Škoda nije oborila.

Dogodilo se to na slanim ravnicama Bonneville kad je specijalno pripremljena Škoda Octavia vRS oborila brzinski rekord. S maksimalnih 365 km/h automobil je stekao status najbrže Škode u povijesti, a pripala mu je i još jedna u neku ruku i laskavija titula. Octavia je postala najbrži automobil na svijetu pokretan 2.0 motorom. 

Škodina rekorderka je ove godine obnovljena i vraćena na vrući asfalt, a sve kako bi se prisjetili njenog uspjeha iz prošlog desetljeća.

Podsjetimo, Octavia je modificirana u skladu s kalifornijskom regulativom (Southern California Timing Association), a to uključuje modifikacije sustava ubrizgavanja goriva, ugradnje većeg hladnjaka kapaciteta 10 litara i konačno nove turbine iz Garetta. A kako bi se uhvatila veća brzina, posuđen je mjenjač iz Greenline izvedbe. 

Kočnice su uklonjene u korit padobrana, a kotači su dobili specijalne Goodyear gume i poklopce za optimiziranu aerodinamiku. Ne trebamo napominjati da je interijer ogoljen zbog redukcije mase, a jedino što je naknadno ugrađeno su zaštitni kavez i protupožarni sustav.

Epilog je 2.0 TSI motor koji u maksimumu daje čak 608 KS, a cilj je bio da probije granicu od 200 mph, odnosno 322 km/h. Pravo iznenađenje se dogodilo kad je automobil stigao u Bonneville i odveo vožnju u oba smjera s prosječnom brzinom od 365 km/h. Dostignuće koje i danas nitko nije postigao u ovoj kategoriji. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.