FOTO Najtanji mehanički sat na svijetu stoji kao nekoliko Ferrarija

Foto: Richard Mille/Ferrari

SURADNJA slavnih imena u proizvodnji satova i automobila nije nešto neobično, ali ova nadilazi sve dosad viđeno. 

Richard Mille je jedan od najcjenjenijih proizvođača satova, a njegova suradnja s najpoznatijim imenima u autoindustriji redovito urodi remek-djelom. Tako je sat nastao u suradnji s McLarenom u čast modela Speedtail nuđen po iznosu od čak 821.000 eura. Čak i u tom slučaju nije narušeno "nepisano pravilo“ da sat ipak mora biti jeftiniji od automobila s kojim se bratimio. 

Najnoviji uradak ide korak dalje. Nakon što su nedavno udružili snage imaju i prvi proizvod o kojem će se govoriti još godinama. Ime mu je RM UP-01, a u pitanju je najtanji mehanički sat na svijetu. Vjerovali ili ne, debljina mu je tek 1.75 mm, što znači da je točno 0.05 mm tanji od direktnog rivala, modela Bulgari Octo Finissimo Ultra. Primjera radi, vlas kose je debljine 0.017 do 0.18 mm.

Veći dio vidljive konstrukcije izrađen je od legure titana s primjesama aluminija i vanadija. Pomični dio sata debljine je tek 1.18 mm, što je također svjetski rekord. Ima rezervu od 45 sati što znači da ćete ga morati navijati relativno često.

Vodootporan je do dubine od 10 metara, a može podnijeti izuzetno jaka opterećenja. Ako se pitate koliko im je trebalo da osmisle i izrade ovaj sat, iz kompanije kažu da su ugrubo potrošili oko 6000 radnih sati. 

Na tržištu će biti ponuđeno tek 150 primjeraka ovog doista posebnog ručnog sata, a svaki će biti ponuđen po cijeni od 1.85 milijuna eura. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.